Robert Terpstra (Kampen, 1967), in het dagelijks leven hypotheekadviseur in zijn geboortestad, werkte drie jaar aan zijn boek MISREKENING. Het vertelt de bijzondere oorlogsgeschiedenis van zijn grootouders Herman en Jo Vinke, maar dat niet alleen. De ambitie van Terpstra was het familieverhaal te verbinden met de grote gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat is gelukt. Het resultaat is MISREKENING, dat op dinsdag 26 november bij AERIE Uitgevers verschijnt en in De Stadskazerne ten doop wordt gehouden. Burgemeester van Kampen Bort Koelewijn en Warner Pap (1927), de man die als jongen op 17 april 1945 de Canadese bevrijders van Kampen met zijn punter de IJssel overzette, zullen de eerste twee exemplaren in ontvangst nemen. 

In het holst van de oorlog besluiten de jonge kleermaker Herman Vinke en zijn vrouw Jo Vinke-Groen het veilige Kampen te verruilen voor het gebombardeerde Rotterdam. Een enorme inschattingsfout blijkt al gauw en traumatische jaren volgen. De oorlog dwingt hen midden in de Hongerwinter tot een levensgevaarlijke vlucht.

Ondertussen is in 1941 vanuit Halifax (Nova Scotia) een konvooi met zeven schepen vertrokken. De drieduizend Canadese militairen aan boord, onder wie Leon Baker, hebben maar één doel: de bevrijding van Europa. Als huzaar Baker drieënhalf jaar later de IJsselkade in Kampen op stapt, weet hij waar hij al die jaren voor gestreden heeft.

In Misrekening beschrijft Robert Terpstra niet alleen het lot van zijn grootouders en de bevrijders, maar ook dat van de Poolse partizaan, de verzetsman, de joodse onderduiker, de soldaat en de generaal, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde. Dat niets in een oorlog voorspelbaar is, blijkt niet alleen uit de misrekening van de Vinkes maar ook die van een Nederlandse kolonel en een groep Amerikaanse vliegers waardoor Rotterdam tot twee keer toe zinloos wordt gebombardeerd

Dit fascinerende boek onderstreept dat het onze plicht is de verhalen van de oorlog – ook 75 jaar na de bevrijding – door te blijven geven aan volgende generaties.


ISBN: 978-90-827367-2-4
Formaat: 13,5 x 21,8 cm staand
204 pag., geïllustreerd
winkelprijs: € 17,95


www.misrekening.nl
www.aerieuitgevers.nl
www.stadsarchiefkampen.nl


Bijschrift bevrijding Kampen foto: De bevrijding van Kampen op 17 april 1945. Drie Canadese militairen, onder wie Leon Baker, steken samen met ‘tolk’ Frans de Hosson de IJssel over met de punter van de 17-jarige Warner Pap. (foto: collectie SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief)

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media