Stads agenda

  • Alle
30
september
2020

Lezing Kampen in oorlog

Door Cultuurzien

19:30 - 22:00
In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid, verdiept  cultuurZIEN zich in het onderwerp oorlog en de stad Kampen. Iedere cursusavond wordt het onderwerp oorlog vanuit een andere invalshoek bekeken. Op woensdagavond 02 september, om 19.30 uur start de vijfdelige cursus ''Kampen in oorlog'' met de stadswandeling Joods leven in Kampen.


woensdag 30 september:   lezing Kampen in oorlog
Kampen had eeuwenlang als enige IJsselstad een brug over de rivier. In oorlogstijd voldoende reden voor inname van de stad. Hoe zag de vesting Kampen er uit? Wat vertellen afbeeldingen ons over het onderhoud van de vestingwerken?

Inschrijven voor deelname aan de gehele cursus of per avond kan tot en met 26 augustus 2020 via kunst@cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 24. De deelnamekosten per avond bedragen € 25, – p.p., voor de gehele cursus van 5 avonden € 100, – p.p. De cursus start bij minimaal 5 deelnemers voor de gehele cursus, maximaal 15 deelnemers per avond. Cursuslocatie is (voorlopig) het onderkomen van cultuur.
Adres
Stichting Cultuurzien
Marktsteeg 7
8261 AK
Kampen
Contact
Carin Koopman
038-3311024
www.cultuurzien.nl
kunst@cultuurzien.nl
Lees verder
23
oktober
2020

Dansvoorstelling de Cirkel

Vuur & Vlam Produkties /Stadsgehoorzaal Kampen

19:30 - 22:00
Als ik blijf kijken,
Zoals ik altijd heb gedaan,
Blijf ik denken
Zoals ik altijd heb gedacht.
Als ik blijf denken
Zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven,
Zoals ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven,
Zoals ik altijd heb geloofd,
Blijf ik doen,
Zoals ik altijd heb gedaan.
Maar als ik mijn ogen sluit,
En ik voel mijn ware ik van binnen,
Dan kom ik deze cirkel uit,
En kan ik steeds weer opnieuw beginnen.

Hoe kijk jij, hoe denk en geloof je en nog belangrijker wat zou jij doen? Blijf je in de cirkel of stap je eruit? 

Een dansvoorstelling geïnspireerd op de cirkel uit het verleden, vertaald naar vandaag. Dansers dagen je uit te ontedekken wat jij zou doen.


Bekijk hier de website voor meer informatie
Adres
Stadsgehoorzaal Kampen
Burgwal 84
8261 ES
Kampen
Contact

038-3317343
www.vuurenvlamprodukties.nl
info@vuurenvlamprodukties.nl
Lees verder
24
oktober
2020

Marine Roadshow

Afsluiting 75 bevrijding Nederland, oprichting Verenigde Naties

10:00 - 17:00
Jaarlijks bezoekt de Koninklijke Marine in het kader van “Binnenlands Vlagvertoon” een aantal evenementen in Nederland. Tijdens zo’n bezoek willen wij het publiek kennis laten maken met de verschillende facetten van ons bedrijf. 

De Koninklijke Marina is voornemens de volgende onderdelen te presenteren tijdens dit evenement:
- Promotietent
- Klimwand
- Brugsimulator
- LCRM’s (rubberboten indien veilig kunnen varen)
- TV kar
- Viking
- Een Duikvaartuig van de Cerberusklasse
- Duiktank
- Experians container
- Frisk
Contact
Atie Edink
0641548224
www.marine.nl
atie@evenementenplatformkampen.nl
Lees verder
23
november
2020

Struikelsteen drie: Hendrik Jan Stoffer

00:00 - 23:59

De Stichting Kamper struikelstenen zal in het herdenkingsjaar 75 jaar bevrijding drie struikelstenen gaan plaatsen ter herdenking van omgekomen Kampenaren. De plaatsing van de stenen zal telkens zijn exact 75 jaar na de datum waarop deze Kampenaren zijn omgekomen.


De derde Struikelsteen zal worden geplaatst op 23 november 2020, ter nagedachtenis aan de Kampenaar Hendrik Jan Stoffer. Hij was opgepakt bij de razzia in de NOP en zat in een werkkamp nabij Neuengamme. Meneer Stoffer was na de bevrijding dermate verzwakt dat hij in het ouderlijk huis is overleden. Hij woonde op het adres Geert van Woustraat 5 te Kampen. Stoffer overleed op 23 november 1945 en is de laatste naam op de lijst van Kamper oorlogsslachtoffers. Voor ons een goed moment om 75 jaar bevrijding te herdenken.

Adres

Geert van Woustraat 5

Kampen
Lees verder
23
maart
2021

Stadskazernelezing

Over de kazerne en Kampen

20:00 - 22:00
75 jaar plus 1 jaar nadat het laatste gevangenentransport van de Hongerwinter in Kampen aankwam, geeft auteur en kazernehistoricus Herman Broers (Dokter Kolff, De Stadskazerne, Blauw Haar, Verhalen van De Engelenberg) een bijzondere Stadskazernelezing. 

De lezing gaat over de Van Heutszkazerne tijdens de oorlog, in het bijzonder tijdens de gevangenentransporten die door Kampen kwamen van oktober 1944 tot maart 1945. 

Het waren de donkerste taferelen die er in 250 jaar kazernegeschiedenis te zien zijn geweest. Tienduizenden dwangarbeiders waren opgepakt, allemaal mannen, om in Duitsland tewerkgesteld te worden. Velen reisden onder de slechtste omstandigheden denkbaar via de Van Heutszkazerne in Kampen. Door ingrijpen van dokters Kolff en Pel, het Kamper Rode Kruis en de lokale bevolking kregen ze voedsel en medische verzorging. Honderden konden ontsnappen omdat ze werden ‘verstopt’ of symptomen van ziekte kregen toegediend. Artsen die gevangenen ziek maken? ‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’, zei dokter Kolff, ereburger van Kampen, daarover jaren later.

Deze Stadskazernelezing vindt plaats in het kader van 75 jaar bevrijding.

  • 23 maart 2021
  • De Stadskazerne, Johan van Mulkenzaal
  • Inloop: vanaf 19:30 uur, start: 20.00 uur
  • Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.
  • Tickets: De kaartverkoop gaat in januari 2021 weer van start.
Adres
De Stadskazerne, Johan van Mulkenzaal
Oudestraat 216
8261 CA
Kampen
Contact
Hester TImmermans
0610560665
www.stadsarchiefkampen.nl
info@stadsarchiefkampen.nl
Lees verder
30
maart
2021

Lezing: Executie aan de Meppelerstraatweg

75 plus 1 jaar later

20:00 - 22:00
De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden? Aan de hand van nooit eerder verschenen foto’s, unieke bronnen, getuigenverhalen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard. Ook wordt het lot van de nabestaanden behandeld en wordt de executie in een bredere context geplaatst.


Precies 75 jaar geleden werden op de Meppelerstraatweg in Zwolle vijf mannen op een rij gezet en doodgeschoten door de Duitse bezetter. Met de bevrijding van Zwolle in aantocht, werden zij nog snel om het leven gebracht, om te voorkomen dat zij de bevrijding zouden meemaken: Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. 

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, gesprekken met nabestaanden en ander archiefmateriaal, vertelt Samuel de Korte het verhaal van de vijf mannen en hun vrouwen. 


Praktische informatie
30 maart 2021 - 20.00 uur, inloop 19.30 uur
De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje
Tickets: De kaartverkoop gaat in januari 2021 van start.
Adres
De Stadskazerne
Oudestraat 216
8261 CA
Kampen
Contact
Hester Timmerman
0610560665
www.stadsarchiefkampen.nl
info@stadsarchiefkampen.nl
Lees verder

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media